30 March 2018

Zijn badeendjes wel veilig?

Badeendjes en bacteriën

Al sinds de eerste productie van badeendjes is de hygiëne van de eendjes een veel besproken onderwerp. Onlangs publiceerde NOS een artikel naar aanleiding van een onderzoek naar ziekteverwekkende bacteriën en schimmels in badeendjes door Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers. Het blijkt dat vooral het water dat in de badeendjes blijft zitten een bron is van bacteriën. Normaliter groeien micro-organismen niet in kraanwater maar wanneer de eendjes gemaakt zijn van een slechte kwaliteit plastic, kunnen de polymeren in het plastic de voedingsstoffen leveren die bacteriën en schimmels nodig hebben om te groeien. Daarnaast zijn zweet en andere lichaamssappen net als zeepresten en oliën goede voedingsbronnen.

Hoogste kwaliteit polymeren

Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze producten. De polymeren die gebruikt worden voor de productie van de badeendjes zijn van de hoogste kwaliteit wat de hechting van schimmelresten en de groei van bacteriën sterk doen verminderen. Onze badeendjes worden regelmatig getest zodat ze voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen van de Europese richtlijn 2009/48/EG betreffende de productveiligheid van speelgoed. Onder andere de chemische, fysische, mechanische en elektrische eigenschappen van de producten worden in deze eisen besproken evenals het verfgebruik op de eendjes en een polymeren onderzoek.

Promotie als primaire doel

Op de eerste plaats worden onze originele badeendjes verkocht als lifestyle producten en creatieve geschenkideeën. De badeenden hebben vaak een promotioneel doel en worden niet direct op de markt als speelgoed verkocht. Natuurlijk begrijpen wij dat de badeendjes ook weleens in bad belanden voor speelplezier! Voor alsnog is het onbekend hoeveel gezondheidsrisico’s vieze badeenden met zich meebrengen. Over het algemeen zullen alleen mensen met een lage weerstand of bejaarden ziek worden van de bacteriën die de onderzoekers gevonden hebben. Het immuunsysteem van kinderen zou er juist sterker van worden. Nederlandse wetenschappers zien dan ook geen reden om de badeendjes weg te gooien. Desalniettemin willen wij u attent maken op zorginstructies voor een goede hygiëne indien u ervoor kiest om de promotie eendjes in vochtige omstandigheden te gebruiken.

Zorginstructies voor goede hygiëne

Gelukkig zijn er eenvoudige instructies om bacterie- en schimmelvorming tegen te gaan. Zorg er voor dat na gebruik in de badkuip het water zo ver mogelijk uit het eendje wordt geperst. Het is belangrijk dat het eendje volledig van water wordt ontdaan. Leg vervolgens het eendje op de zijkant zodat door het gaatje in de onderkant lucht kan circuleren voor verdwijning van de waterdamp. Wij raden het aan om de badeendjes regelmatig te ontsmetten met een ontsmettingsproduct. Dit kan eveneens door (warm) keukenazijn in de eendjes te gieten. Laat het azijn even inwerken, vervolgens reinigen en goed laten drogen. 

Helaas is het technisch niet mogelijk om een badeendje zonder gaatje te produceren, maar onze zogeheten ‘drijvers’ kunnen een oplossing bieden. Een drijver is een gewicht dat in het gaatje aan de onderkant van de badeend wordt gestopt. Primair zijn deze drijvers geproduceerd om de eend in het water een perfecte balans te geven. Bijkomend voordeel is dat ze de eenden volledig afsluiten waardoor badwater vrijwel onmogelijk binnendringen. Tegen een meerprijs kunnen de drijvers worden meegeleverd met de badeenden.